Hunden gør det, som den har erfaring med, virker bedst
En af de største fordele som biologien har givet dyreverdenen med sig er, at den gør det den har erfaring med virker bedst. Det gælder selvfølgelig også når det gælder hunde og deres adfærd. At skabe sig erfaring, eventuelt gennem generationer og gener, men ellers også på egen hånd, er det der er medvirkende til en større sandsynlighed for overlevelse i det fri.
Når det så handler om at tage en hund, uanset race, ind i et hjem og gøre den en del af den menneskelige familie, så vil der stadig være adfærd som den har lært, er det mest rigtige at gøre, altså hundeadfærd og ikke menneskeadfærd, hvilket man bør tage i betragtning inden man konstaterer at hunden er uopdragen i hvert tilfælde.
Hvad er en god opdragelse
En god opdragelse af en hund kan være defineret på mange forskellige måder, afhængigt af hvem man spørger og hvilke intentioner man har i forbindelse med samværet og samarbejdet med en hund.
For en selskabshund kan man f.eks. ikke forvente en hund der kan hyrde 100 får ad gangen, bruge 8 timer i løb på marken eller kunne snuse sig frem til narkotika i lufthavnen, da det slet ikke er dens kompetencer.
I stedet kan man forvente af en selskabshund, at den har kompetencer til at være godt selskab og derfra er dygtig til at tilpasse sig familien og omgivelserne. Opdragelse handler nemlig om at tilpasse sig de forhold man er under, så det både giver mening for både hund og ejer, at der blandt andet kan være kontakt, at den ikke tisser indendørs eller at den stopper med at gø når den bliver bedt om det, afhængigt af hvilke krav der stilles.
Konsekvens er vejen frem
En af de ting der er vigtige at have styr på når man skal træne og opdrage en hund, er at man er konsekvens i de forventninger man har til hunden. Hvis ikke der er konsekvens til en Shih Tzu f.eks., så vil den blive forvirret og om ikke andet finde sine helt egne måde at løse en udfordring på, eller springe over hvor gærdet er lavest, i forhold til at få den belønning som den ønsker.
En Shih Tzu har til tider tendens til at være egenrådig, men det betyder ikke nødvendigvis stædig, så her er det nødvendigt at holde fast i de daglige rutiner og de krav der stilles inden der opstår en belønning. Det er en klog hunderace, der sagtens kan regne ud hvordan og hvorledes tingene skal foregå, så længe der er et fast mønster, men kan man arbejde lidt mindre for at opnå samme resultat, så er det også en hund der vil foretrække dette.
Husk også socialiseringen
Når du har en Shih Tzu derhjemme, så er det nødvendigt at den kommer ud i det fri en gang imellem og her kan der være alverdens uforudsete ting til stede, som din hund gerne skulle kunne håndtere. Blandt andet vil du kunne komme ud for, at der er andre hunde i nærheden, måske katte der løber over på den anden side af vejen, eller den største gave du kan give en Shih Tzu, små børn der leger.
Det er her socialisering kommer ind i billedet. Hvis ikke det er kendt viden for en Shih Tzu, hvordan man håndterer fremmede hunde, andre dyrearter eller børn og trafik, så kan det hurtigt komme til at blive noget af en opgave at skulle lufte hunden. Nogle hunde kan reagere ved at blive bange, mens andre hunde opnår så stor en iver, at de vil flyve fra den ene ende af hundesnoren til den anden.
Sådan miljøtræner du en Shih Tzu
At socialisere en Shih Tzu kræver egentlig ikke de helt store tidligere forudsætninger. Det er blot at have nogle gode godbidder parat og være tålmodig. Godbidderne skal give når hunden er rolig og eventuelt når den tilbyder dig øjenkontakt, ej det modsatte. Her er der heldigvis tale om en hund der er klog nok til at regne systemet ud og som samtidig også er vild med saftige godbidder.
Ved at belønne en Shih Tzu hver gang den kontakter dig og ikke naboen børn eller hunden på den anden side af vejen, så lærer den hurtigt, at det er noget mere behageligt at følge dine ønsker frem for at hænge ude i enden af snoren, uden at opnå noget som helst.
Dernæst kommer socialisering
Når du har styr på kontakten mellem dig og din hund i forskellige situationer, både hjemme og når i et udenfor havelågen, så kan du begynde socialiseringen. Her kan du lave aftaler med de lokale hunde der med sikkerhed bor rundt omkring dig, eller også tage et smut i hundeskoven for at møde andre ligesindede og hvor hundene i fri leg kan lære at kommunikere og tolerere hinanden.
Jo mere normalt det bliver at møde andre hunde, jo nemmere bliver det også at kunne træne din hund til at lytte til din signaler og dermed være mere lydig, uanset hvilken situation i måtte stå overfor.