Skrevt d. 22.11-2022

Hvilke genetiske sygdomme kan en Shih Tzu have?

Når det kommer til sundheden hos en Shih Tzu, så er den ikke altid helt i helt i top. I hvert tilfælde ikke med hensyn til de arvelige sygdomme som gives videre fra den ene generation til den anden og kan være uhyre svære at komme af med, særligt fordi at det er sygdomme der som oftest først opstår efter at et kuld er produceret. Til trods for den populære race har haft en stor genpulje at vælge imellem, så har det ikke været muligt at udelukke de sygdomme som generne bringer med sig hos racen. 

Sygdomme Shih Tzu

En populær hunderace med dertilhørende sygdomme 

En fordel ved at vælge en raceren hund er, at man ved hvad man har at gøre med når det kommer til dens natur, egenskaber og tendenser. Desværre betyder en raceren hund som oftest også, at der er arvelige sygdomme som følger med i puljen. For en Shih Tzu er det ikke kun en enkelt eller to sygdomme som den er særligt disponeret overfor.

Sygdomme som særligt ses hos en Shih Tzu; 

 • PRA (progressiv retinal atrofi)
  PRA er en sygdom som ses oftere blandt en Shih Tzu end hos andre racer og som vides er båret af specifikke gener der kan nedarves fra generation til generation. Det er en sygdom der beskrives som værende gradvis svind af øjets nethinde i takt med at hunden bliver ældre for til sidt at blive helt blind. 

  Der findes desværre ingen behandling for denne sygdom. Da det ikke nødvendigvis er således at forældrene udvikler sygdommen, kan det være svært at undgå en Shih Tzu har disse arvelige gener med sig. 
             
 • Patella luxation
  Patella luxation er en arvelig sygdom der som oftest ses hos de mindre racer. Her er der tale om en dislokation mellem knæskallen og lårbenet, hvorved at dette kan blive låst. Det er en smertefuld lidelse, der heldigvis i langt de fleste tilfælde kan rodes bod på ved hjælp af en operation hos dyrlægen. 

  Har din Shih Tzu symptomer på patella luxation, så kontakt straks dyrlægen for en udredning og en eventuel behandling, da det i sådan et tilfælde vil gøre sig gældende, at problemet opstår gentagne gange, eventuelt blot ved almindelig gang. 
             
 • Keratoconjunctivitis sicca
  Her er der tale om et syndrom der betyder, at hunden har tendens til tørre øjne. Udtørrede øjne er ubehageligt for hunden og kan eventuelt også være smertefuldt hvis det opstår i en sværere grad. Som følge af mangelfuld eller helt manglende tårevæske, vil det svie i øjnene. Heldigvis er der behandling der kan forebygge problemet, som dog skal følge hunden resten af livet. 
             
 • Renal dysplasi
  Renal dysplasi er en alvorlig nyrelidelse, som du vil kunne opdage hos din Shih Tzu allerede fra en meget und alder. Det er i bund og grund en genetisk fejl der betyder en underudvikling af nyrerne. Dette betyder desværre at hunden skal aflives. 

  Du kan kræve af avleren, at der foretages DNA tests af renal dysplasi, for at være helt sikker på at din kommende hvalp ikke lider af problemet. 
             
 • Paradentose
  Paradentose er en betændelsestilstand der opstår i hundens slimhinder i munden. Det kan ende med at blive smertefuldt hvis ikke det behandles og derfor skal du være meget opmærksom på god tandhygiejne og foder der er forebyggende. Færre og færre Shih Tzu ses med denne problemstilling og kan heldigvis forebygges hvis det opdages i tide, ved blandt andet at blive undersøgt årligt sammen med det årlige sundhedstjek hos dyrlægen. 
             
 • Mangler tandskifte
  Nogle Shih Tzu har det problem, at de ikke selv formår at skifte mælketænderne. Dette betyder, at der opstår en dobbelt række af tænder når de blivende voksne tænder vokser ud. Hold godt øje med mælketænderne i munden og at de falder ud som de skal. Såfremt dette ikke er tilfældet, kan dyrlægen hurtigt klare opgaven, så ikke der opstår smerter i hundens mundhule. 
             
 • Glaukom
  Glaukom er også det der kaldes grå stær i øjet og noget som en Shih Tzu er disponeret overfor. Her opstår der et tryk i øjet der er for højt, hvormed synet nedsættes og du vil kunne se en grålig tone i hundens øje som følge af problemet. Der kan være flere årsager til det øgede tryk, som bør undersøges ved dyrlægen hurtigst muligt, såfremt der skal være nogen sandsynlighed for at kurere sygdommen. 
Syg Shih Tzu

Hvorfor få en Shih Tzu arvelige sygdomme? 

Først og fremmest skal det lige understreges, at det bestemt ikke er alle hunde, og ej heller ikke en Shih Tzu, der får nogle af de sygdomme som de er ekstra disponeret overfor, sammenlignet med andre hunderacer. Selvom der er en lang liste af potentielle sygdomme hos racen, så er der samtidig også et stort fokus på at nedbringe disse sygdomme fra avleren og ikke videreføre gener fra hunde der er syge. For det er nemlig lige præcis de syge gener der er årsagen til de arvelige sygdomme, hvor der på et eller andet tidspunkt er opstået en form for indavl, der har skabt problemer, eftersom genpuljen ikke har været høj nok for den enkelte race. 

Hvordan undgår du at få en syg hvalp med hjem? 

Det er ikke altid lige nemt at se på en hvalp om den er syg så længe den er ung. Det er heller ikke sikkert at man vil kunne se på dens forældre når de får et kuld, at disse er bærere af en arvelig sygdom, da mange først kommer til udtryk i en sen alder af hundens liv. Dog er der forholdsregler som du kan tage for at nedsætte risikoen for at få en syg hvalp med hjem. 

Først og fremmest kan du tage en snak med avleren af kuldet, der har den største viden om familien eventuelle sygdomme. Derudover kan du forhøre dig omkring helsøskende, hvis der er nogle af disse, som vil være der hvor du kan få det klareste billede af, om lige præcis din hvalp vil være ekstra disponeret for arvelige sygdomme. 

 I sidste ende handler det om at tage et kig på hele kuldet, forældrene hvis det er muligt og se om der skulle være nogle tegn på smerter eller sygdom. Hvis dette er tilfældet, bør du undgå at have en hvalp fra sådan en kennel, da dette kan indikere en stor disponering for lige præcis din kommende hvalp.