Skrevt d. 23.11-2022

Shih tzu – livlig, legesyg og uendeligt kærlig

Leder du efter en hund, der er kærlig og kælen og næsten kan være i din lomme, så leder du måske efter en shih tzu. Den lille hund fungerer godt sammen med både andre dyr og børn, og den er stort set altid glad. Det er en meget vågen og opmærksom race, der har brug for, at du har tid til kæl og underholdning.

Til gengæld vil den gerne både lege og ligge og hygge i sofaen. Og så er den god til at give lyd, når der kommer fremmede, men den gør det af begejstring, ikke fordi den bliver tirret. Generelt er hunden udadvendt og tillidsfuld og vil gerne snakke med alle. Hunden, der tilhører gruppen af selskabshunde, er så lille, at du kan have den i din taske eller din cykelkurv. Du kan derfor have den med stort set overalt. Og det vil den lille shih tzu meget gerne.

Shih tzu’en knytter sig stærkt til sin ejer eller familie, og den vil følge dig rundt i huset og være i din nærhed, så meget som den kan. Den er nem at have med at gøre temperamentsmæssigt og er derfor en udmærket hund for begyndere. Du skal bare være klar til at passe godt på den fine, lange pels – og lege og kæle en masse.

Shih Tzu Glad Hund

En lille løve

Shih tzu betyder ”lille løve”. Racen kommer oprindeligt fra Tibet og er formentlig over 1000 år gammel. Nogle mener endda den er op til 8000 år gammel og en af de oprindelige hunderacer. Man mener at racen opstod som en blanding af pekingeser og lhasa apso.

Trods navnet er der dog ikke meget løve over den lille, rare hund, og navnet kommer formentlig fra legenden om en tibetansk gud, der rejste omkring med en mini-løve, som kunne forvandle sig til en rigtig løve.

Under den kommunistiske revolution i Kina uddøde racen næsten. Faktisk var der så få tilbage, at alle nulevende shih tzu-hunde kan spores tilbage til de samme 14 hunde – 7 tæver og 7 hanhunde.

Atlet i pelsfrakke

En shih tzu er meget sød og yndig at se på, og de fleste kan genkende billedet af en lille, langhåret hund med sløjfe i pandehåret. Det får mange til at tro, at den mest er til pynt og til udstillinger. Men den lille hund er faktisk ret muskuløs og atletisk under pelsfrakken og er derfor også velegnet til agility.

Selvom den er aktiv, kan en shih tzu sagtens trives i en lejlighed. Bare den har legetøj nok og en ejer, der gider lege og gå tur omtrent en time dagligt. Dens glade, venlige sind passer godt til både børnefamilier og enlige, bare man har tid til at stimulere den.

Klip, børst og bad

Den fine pelsfrakke skal holdes godt, og du formentlig have fat i børsten dagligt. Får pelsen lov at vokse, når den gulvlængde, og det kræver selvsagt mere pleje end hvis du får din hund klippet. Ud over børstning skal du regne med at bade din shih tzu en gang om ugen og føntørre den efterfølgende

Ansigtspelsen vokser lidt som blomsterblade eller solstråler ud fra midten af hundens ansigt. Men da pelsen jo bliver lang, vil hårene over hundens øjne hænge ned og forhindre vovsen i at se. Derfor skal du enten få din hund klippet eller binde ”pandehåret” op i en knold eller hestehale.

Shih tzu’en kommer i mange forskellige nuancer af sort, brun og hvid – og kombinationer af disse. Hunden har tit en hvid blis og mørkere pels på og omkring ørerne, øjnene og snuden.

Legesyg Shih Tzu Hund

Skal stimuleres mentalt

Da shi tzu’en er kvik og nysgerrig, har den godt af at få mentale udfordringer. Helt fra den er hvalp, vil din hund trives med at få opgaver og korte træningssekvenser. Træningen skal være venlig og med masser af ros og godbidder. Det er en rigtigt dårlig idé at skælde eller skamme hunden ud under træningen – men det gælder alle hunderacer.

Det er til gengæld en meget god idé at gå til hundetræning med din hvalp. Der kan den på en tryg måde vænne sig til mange forskellige lyde, indtryk og andre hunde. Og mennesker.

En shih tsu er nemlig meget social og har godt af at møde forskellige mennesker og have masser af kontakt - især med dig. Netop fordi en shih tzu er så social, har den ikke godt af at være alene hjemme i alt for mange timer. Faktisk ikke mere end højst fire-fem timer.

Problemer med din shih tzu

Da racen er avlet med en kort snude, kan den have tendens til vejrtrækningsproblemer. Det kan blandt andet gøre, at hunden snorker. Når du kigger på hvalpe er det derfor altid en god idé at lytte til forældrene – hvis de pruster, skal du nok finde din hvalp et andet sted.

Da hunde primært sveder gennem tungen, kan en hund med afkortede luftveje have svært ved at slippe af med varmen på solrige dage. Så en shih tzu er ikke den oplagte hund at tage med ud at solbade på en sommerdag. Sørg for, at din hund kan slappe af i kølig skygge, når dagene er varme og giv den rigeligt med køligt vand.

Kort og godt om shih tzu

  • Shih tzu er en såkaldt ”toy dog” – på dansk en legetøjshund – hvilket egentlig bare er en samlebetegnelse for små hunderacer.
  • Racen bliver 20-28 cm. høj.
  • Vægten ligger fra 4,5-8 kg.
  • En shih tzu bliver 10-18 år gammel.
  • Racen har en kort snude, let underbid og store runde øjne med lange øjenvipper.
  • Halen er krøllet og sidder over ryggen.
  • Overpelsen er lang, silkeblank og vokser hurtigt.
  • Shih tzu er en meget populær race, og der er mange berømtheder, der har ejet en shih tzu. Blandt andre Bill Gates, Dronning Elizabeth II og Beyoncé.