Skrevt d. 23.11-2022

Shih Tzu - sådan plejer du pelsen på familiens mindste medlem

Tænker du på at investere i en ægte Shih Tzu - eller har du allerede gjort det - skal du vide, at den lille kælepotte har en pels, der skal passes hver dag. En Shih Tzu kommer med en tæt underuld og en silkeagtig pels, der uklippet vil nå gulvet. Mange Shih Tzu ejere vælger at klippe deres hund, og det er derfor, du ofte ser racen afbilledet med kortere pels.

Du kan nogle steder på nettet læse, at man både kan få en korthåret og en langhåret Shih Tzu, men det er en misforståelse. De korthårede typer opstår, når man blander Shih Tzu med en anden race Er din Shih Tzu raceren, vil pelsen blive lang. Og den vokser hurtigt. Vælger du at holde din Shih Tzu kortklippet, skal du afsted til en hundefrisør hver 6.-8. uge. Selv hvis du vælger ikke at klippe, er det en god idé at tage din Shih Tzu med til frisøren en gang imellem.

Sådan Plejer Du Pelsen På Din Shih Tzu

Tjek pelsen

Det er vigtigt, at du køber din hvalp hos en opdrætter, der har trænet pelspleje. Er hunden ikke vænnet til vask og børstning fra begyndelsen, kan det godt blive en udfordring at få det lille dyr til at samarbejde

En Shih Tzu fælder ikke voldsomt meget, men på grund af pelsens beskaffenhed, kan løse hår filtre sig sammen og danne knuder, hvis du glemmer at børste. Og knuder gør ondt.

Ud over børstning, er det en god idé at tjekke din hunds pels efter hver have- eller gåtur, så du kan fjerne småkviste og lignende, der har sat sig i pelsen.

Shih Tzu - sådan børster du

Til børstningen har du brug for både børste og kam. Børsten kan f.eks. være med nylonbørster eller vildsvinehår eller en blanding. Kammen må gerne være en metalkam med to forskellige afstande mellem tænderne.

Når du skal børste din lille vens lange pels, er det nemmest, hvis du tager børstningen i sektioner. Start med ansigtet og børst blidt hårene væk fra øjnene. Er pelsen lang, skal ”pandehåret” samles i et bånd. Er pelsen klippet, skal du sørge for, at hårene ikke bliver så lange, at de stikker hunden i øjnene. En Shih Tzu får nemt problemer med øjeninfektioner, så det er vigtigt at være opmærksom på ansigtspelsen.

Styr på hår i ørerne

Derefter kan du børste hundens ører. Ørerne er typisk et sted, hvor der nemt dannes knuder. Hos nogle Shih Tzu vokser der hår inde i ørerne, og de skal helst fjernes. Det skal du bede en professionel hundefrisør om at gøre eller om at lære dig. Det kan også være, at den opdrætter, du har købt din hund hos, kan vise dig det.

Derefter børster du hundens krop. Du kan evt. få din hund til at lægge sig på siden og derefter dele pelsen i sektioner og tage en sektion ad gangen. Når hunden ligger ned, kan du også tage benenes yderside. Efter du har børstet siderne, skal du have fat i maven og bag- og indersiden af benene.

Husk mave og mås

Der dannes især let knuder i hundens ”armhuler”. Nøglen er tid, tålmodighed og hyppig børstning. Først med børste og derefter med den bede del af kammen og til sidst med den fine del.

Mås og hale skal også børstes. Især pelsen på mås og mave kan være svære at holde ren knudefri, så nogle vælger at holde pelsen kortklippet på de områder, også selvom hunden ellers får lov at lade pelsen gro.

Vask Shih Tzu

Fransk vask og strygning

Din lille langhårede følgesvend kan ikke nøjes med børstning og eventuel klipning. Du skal også putte ham eller hende i bad. Hvor ofte afhænger af, hvor din vaps færdes. Har du en hund, der forlyster sig i mark og eng, skal du nok regne med et bad om ugen. Har du derimod en forsigtig fortovshund, kan du nøjes med hver 14. dag. Bades skal din Shih Tzu under alle omstændigheder.

Inden du bader vovsen, skal du børste pelsen og sørge for at få alle eventuelle knuder kæmmet ud.

Både badekar og bruser dur

Du kan bade din hund i både badekar og brusekabine, men det er vigtigt, at underlaget er skridsikkert. Du kan købe en gummimåtte, så din hund ikke mister fodfæste og i værste fald skader hofter eller knæ.

Sørg for, at du har alt, hvad du skal bruge, indenfor rækkevidde. Det vil sige en god shampoo, ditto balsam, evt. svamp, håndklæde og føntørrer.

Først gør du hundens pels våd med veltempereret vand. Derefter masserer du shampooen ind i pelsen. Vær forsigtig omkring næse og øjne, for ligesom hos mennesker, kan sæben svi på din hund. Husk også at massere shampooen ind i pelsen på ben og mave. Skyl derefter rigtigt godt.

Balsam gør pelsen blød

Balsam er vigtig i processen, fordi det hjælper med at forhindre knuder og gøre børstningen nemmere. Pelsen blider både blødere og blankere. Ligesom hos mennesker skal balsammen sidde et par minutter, før den skylles grundigt ud igen.

Efter badet skal du sørge for at tørre din Shih Tzu godt, så den ikke bliver kold. I første omgang kan du pakke din lille vovse godt ind i håndklæder, der kan tage den værste væde. Du skal ikke gnubbe hunden tør, da det kan skabe filter i pelsen. Efter en god lang håndklædekrammer kan du finde føntørreren frem.

Tørring med lun luft

Husk at indstille temperaturen på din føntørrer, så du ikke brænder hunden. Og brug så først fingrene og derefter børsten til at kæmme hundens pels under den lune luft.

For at bevare en smuk og blank pels, er det, ud over vask og børstning, en god idé at sørge for at din hund får omega 3 og 6 fedtsyrer – enten i kosten eller i form af fiskeolie.

Skulle pelsplejen være glippet for dig og du står med en lille filtret Shih Tzu, så slug stoltheden og søg professionel assistance. En hundefrisør har et andet tag på det og kan få styr på knuder og filter helt i bund, så du og din lille makker kan starte på ny. Og har du købt din hund hos en autoriseret opdrætter, kan du altid hente hjælp der.